Skip to content

Douanekantoor wordt appartementencomplex

De Douanier: dat wordt de nieuwe naam van het voormalige douanekantoor aan het Kadeplein in Roosendaal. Het kantoor, gebouwd in 1982, wordt momenteel getransformeerd tot appartementencomplex met 49 betaalbare huurwoningen. Het gaat om appartementen tussen de 75 en 100 vierkante meter, in de prijsklasse tussen de 550 en 730 euro.

De Douanier is het eerste project van Sonneborgh, belegger in maatschappelijk vastgoed. De ontwikkeling van het appartementencomplex verloopt via dochteronderneming Coresta. Studio Kaart is verantwoordelijk voor het ontwerp, BVR Bouw is aangetrokken als aannemer. Eigenaar Peter Schiphorst van Sonneborgh: “Sonneborgh gaat de komende jaren beleggen in zorgvastgoed en betaalbare huurwoningen. Het zijn categorieën waar veel vraag naar is. Nu en in de toekomst.”

Tekort aan betaalbare huurwoningen

In Nederland is volgens Schiphorst een toenemend tekort aan betaalbare huurwoningen. De oorzaken: scheefwonen, de toename van eenpersoonshuishoudens en de instroom van migranten. Sonneborgh wil een positieve bijdrage leveren door bestaand vastgoed geschikt te maken voor bewoning door sociale doelgroepen. Sonneborgh heeft twintig projecten in de pijplijn, maar De Douanier in Roosendaal is de eerste transformatie die van de grond komt. Om met de woorden van Schiphorst te spreken: het pand oogt nu nog lelijk en ongezellig, maar is over een jaar onherkenbaar. In het grijze kantoorkolos – die straks bestaat uit witte gevels en houtgekleurde balkons – hebben verschillende organisaties gezeten: de douane, een school en recentelijk de FIOD.

Luxe afwerking

De binnenkant wordt volledig gestript; hierin komen twee- en driekamerappartementen, onder meer bedoeld voor starters op de arbeidsmarkt, maar ook veel ouderen hebben interesse getoond. Schiphorst: “Ook al gaat het om goedkope huurwoningen, wij hechten aan een luxe afwerking. Geen goedkope, ronde wastafels maar vierkante wasbakken die net iets mooier en beter zijn. En zwevende toiletten.” Bovendien krijgen alle woningen een ruim balkon van 2,5 bij 3,5 meter. Op de begane grond komt een commerciële plint, inclusief ruimte voor maatschappelijke organisaties.

Energielabel A

Het wordt een duurzaam gebouw, zegt Schiphorst. “Het pand gaat een flinke stap maken: van energielabel E naar A.” Er komt nieuwe dakbedekking en betere isolatie. Over duurzaamheid gesproken: de verwarming van het pand komt van de afvalcentrale in Roosendaal. Een school wordt al op deze manier verwarmd. Schiphorst verwacht dat De Douanier in mei 2017 in gebruik kan worden genomen.

Back To Top