Skip to content

DER uitgeroepen tot duurzaamste warmtenet van Nederland 2018

Tijdens het Nationaal Warmte Congres 2018 is Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) in de prijzen gevallen. DER won de award van duurzaamste warmtenet van Nederland 2018 in de categorie kleinere netwerken.

Tijdens het Nationaal Warmte Congres 2018 in Nijmegen zijn awards uitgereikt in twee categorieën, namelijk in die van grote en kleine warmtenetten. Professionals uit de warmtesector hebben de kleinere warmtenetten beoordeeld op fosiel aandeel, temperatuur en potentie voor toekomstige verduurzaming. DER kwam als meest duurzaam uit de bus.

DER is het gemeentelijke energiebedrijf. Dick Maaskant, directeur DER: “Ik ben enorm blij met de erkenning van de duurzaamheid van ons warmtenet in Roosendaal. Het vormt een stimulans voor onze plannen om het warmtenet niet alleen in te zetten voor de nieuwbouwwijk Stadsoevers maar vooral ook voor bestaande bouw. Door gebruik te maken van hogere aanvoer temperaturen voor bestaande bouw is het mogelijk om grote delen van Roosendaal, tegen relatief lage kosten, aan te sluiten op het warmtenet en ‘van gas los’ te maken. DER staat daarvoor in de startblokken”.

Toine Theunis, wethouder Ruimtelijke Ordening: “Ik ben trots op DER dat nu is uitgeroepen tot duurzaamste warmtenet van Nederland. De prijs is een bevestiging dat we als gemeente de juiste weg hebben ingeslagen om niet te wachten op de markt, maar zelf een gemeentelijk energiebedrijf op te richten met steun van de provincie. Hierdoor kunnen we de energietransitie verder versnellen.”

Restwarmte

DER maakt gebruik van lage temperatuur restwarmte van afvalverbrander Suez. Met deze restwarmte worden momenteel het ROC Kellebeek College, de Douanier, de woningen van de Nieuwe Wipweide en de basisschool de Zonneboom in de wijk Westrand verwarmd. In de nabije toekomst wordt het Essentgebouw (verbouw bedrijfsgebouw naar appartementencomplex met enkele nieuwbouwwoningen), de Titus Brandsmastraat en de nieuwe wijk Stadsoevers aangesloten op het warmtenet.

Back To Top